Workshop Raku-stoken bij Nella Luiten

Zaterdag 17 mei heb ik een workshop raku stoken bij Nella gevolgd.  Haar man, Anton, heeft 5 jaar geleden een harttransplantatie ondergaan.

Zij is vrijwilliger bij Harten Twee. Zelf heb ik bijna zes jaar geleden ook een ander hart gekregen en  ben ook vrijwilliger bij HartenTwee . Ook Petra Buijng, haar man is ook hart getransplanteerd , deed mee.  Het voelde als een harten- Twee gebeuren en daarom schrijven wij dit stukje.

Workshop Raku-stoken bij Nella Luiten.

 

Zaterdag 17 mei heb ik een workshop raku stoken bij Nella gevolgd.  Haar man, Anton, heeft 5 jaar geleden een harttransplantatie ondergaan. Zij is vrijwilliger bij Harten Twee. Zelf heb ik bijna zes jaar geleden ook een ander hart gekregen en  ben ook vrijwilliger bij HartenTwee . Ook Petra Buijng, haar man is ook hart getransplanteerd , deed mee.  Het voelde als een harten- Twee gebeuren en daarom schrijven wij dit stukje.

Nella is al heel lang keramiste en heeft  in haar huis op zolder een atelier waar ze prachtige beelden maakt maar ook keramieklessen geeft en eens in de zoveel tijd een raku workshop. Op dit moment exposeert ze haar eigen werk in Driebergen in gebouw Nieuw Salem aan de Traay, de winkelstraat van Driebergen.

Op www.nellakeramiek.nl  staat nog meer informatie over Nella en foto’s van haar werk.

Maar wat is raku stoken?

Raku stoken is een van oorsprong Japanse techniek waarbij het glazuur van een werkstuk (sterk) craqueleert. De delen die niet geglazuurd worden branden zwart in.

Werkwijze.

Eerst wordt een (gebakken) werkstuk geglazuurd. Daarna wordt het in een gasoven tot op een temperatuur van ca. 1000 °C gebracht. Het werkstuk wordt uit de oven gehaald en aan de buitenlucht blootgesteld. Door de snelle afkoeling gaat het glazuur craquelures vertonen. Vervolgens wordt het werkstuk in een zaagselton gelegd. Het zaagsel ontbrandt en veroorzaakt rook. De rook trekt in de craquelé.

Daarna wordt het in water gelegd om nog meer af te koelen. De laatste stap is dat het schoongemaakt wordt met een schuurmiddel en schoon water.

Een paar weken geleden zette ik de eerste stappen op het keramiekpad .Op een dinsdagavond hebben we met een aantal dames (mannen zijn ook  van harte welkom) een werkstuk gemaakt. Nella stelde mij voor om makkelijk te beginnen. Aan het eind van de avond had ik drie waxinelichtbakjes gemaakt.

Op zaterdag kwamen we met z’n achten bij elkaar. In een mailtje had Nella ons gevraagd allemaal iets lekkers mee te nemen voor de koffie of de lunch. In de prachtige , zonovergoten achtertuin hebben we na de koffie met cake onze werkstukken geglazuurd.

Daarna ging het in de oven en zo verder als hierboven al beschreven is. Het stoken vraagt concentratie omdat , zeker bij grotere werken, de kans bestaat dat het stuk gaat als het van de ton met zaagsel wordt verplaatst naar het water. Daarnaast kost het heel wat zweetdruppels als je de moed hebt om met tang en handschoenen het werkstuk uit de oven te halen.

Het spannendste moment is het moment wanneer je het werk hebt schoongemaakt. Dan pas zie je het resultaat van je inspanningen en creativiteit: de prachtige kleuren en craquele die zijn ontstaan tijdens het stoken. Zie de foto’s.

Tussen het stoken door hebben we  gezellig met elkaar aan tafel geluncht in de tuin.

Met een zeer voldaan gevoel kijk ik terug op een hele leuke dag waar ik veel geleerd heb over het rakustoken. Het trotse resultaat van mijn inspanningen staat nu op de keukentafel.

Nella geeft op een gezellige en ontspannen manier de workshop.

Op 6 september geeft ze een weer een raku afstookdag Op nellaluiten@kpnmail.nl  kan je je aanmelden of meer informatie vragen. 

Het lijkt me leuk om dit een keer te kunnen doen met nog meer mensen van Harten- Twee.

DUS GEEF JE OP !

Margreet Blommert